Verslag Funkamp 2014 – van de Trainer

Strijdo Funkamp 2014
Verslag van de trainer

Vrijdag 4 juli was het weer zo ver. Het inmiddels derde en legendarische jeugdkamp van Strijdo was een feit. Dit jaar gingen we k(r)amperen bij de Kurenpolder in Hank. De leiding was op Fleur na gelijk als die van vorig jaar. Helaas had Fleur het te druk met school en moest deze editie dus even skippen.

De leiding bestond uit Arnold Vermaas, Bob van Tiel, Arco van den Bent, Joost Arnold, Martin Bloemscheer, Andries Pullen, Esmee Vissers, Emma Langbroek, Marlou Ligtvoet en Moi. Ik zelf had (weer) een bruiloft op vrijdagmiddag, maar tegen alle verwachtingen in verscheen ik in pak keurig op tijd op de parkeerplaats bij Strijdo, waar al het jonge (en oude) grut al stond te trappelen om op weg naar Hank te gaan. Arnold en Arco waren op dezelfde bruiloft, maar die gingen 's avonds ook nog even party-en en schoven zo zaterdagochtend aan.

VRIJDAG
Aangekomen op de Kurenpolder werden de tenten en spullen uitgepakt en was het tenten opzetten geblazen. Joost, Bob, Axel en Arco waren 's ochtends al aan de gang gegaan om de partytenten en tenten die al in bezit waren op te zetten. We hadden een mooie locatie aan het water. Uiteindelijk kregen we iedereen in de goede tent. Luuk en Tom die de tent van Martijn hadden meegekregen (Martijn die helaas ziek was en niet mee kon) bleek na het uitpakken een zooi schimmels te bezitten waar je u tegen zegt. Complete nieuwe schimmelsoorten en stammen waren hier op gevormd. Die tent werd dus maar snel weer ingepakt :).

Na 1000x "Maurice" (waar ligt dat, hoe moet dit, wanneer gaan we zwemmen, wat ben je geweldig......ok, die laatste zin verzin ik net....) te hebben moeten aanhoren gingen de meeste kids het park verkennen. Het vlot en de stenen over water waren erg in trek. Helaas begrepen de meeste niet dat het de bedoeling was om niet nat te worden en haalde dus een nat pak, waarna er lekker met natte kleding door het zand gebanjerd werd. Afijn, wat maakt het ook uit op zo'n funkamp.

Het was tijd om wat te gaan eten. Net als vorig jaar werd Marlou aangesteld om de pannenkoeken klaar te maken. Robin en Sam Hoorman begrepen niet dat je stroop op je pannenkoek moest doen i.p.v. pannenkoek op je stroop. Zo waren er nog een stelletje pannenkoeken die bijv. lekker in de wind wat poedersuiker wisten uit te strooien. Van al dat poeder zouden ze in Colombia jaloers worden. Nadat de kids klaar waren, kon de leiding nog wat pannenkoeken naar binnen werken. Op mijn pannenkoek met een plak kaas werd uiteraard weer jaloers gereageerd, omdat niemand op het idee was gekomen.

Na het eten gingen we op weg naar een stukje bos om het douane "glow in the dark edition" spel te doen. De heenweg was een gezellig stukje lopen. Ik werd door Andries nog even op de aakvlaai gewezen. Een mythische plek die schijnbaar alleen hij kan vinden 😉 Joost, Emma en ik waren al eerder op verkenning geweest, maar niks kunnen vinden.
Eenmaal aangekomen in het moerasachtig verwilderde bos, waar op land zelfs waterplanten groeiden begon het spel. Het spel was simpel. De ene groep waren de smokkellaars en de andere groep die middenin op een soort dijkje stonden waren de douane. Het was de bedoeling om als smokkellaar zoveel mogelijk glow in de dark armbandjes mee te smokkelen in je kleren naar de overkant van het terrein zonder getikt te worden. Werd je wel getikt dan had de douane 60 sec. de tijd om je te fouilleren en de bandjes te vinden. Er werd hard gestreden, hard gerend, hard gestruikeld, hard in de brandnetels gedoken, hard geschreeuwd, hard vals gespeeld, hard niet gespeeld, hard gezeurd, hard gemopperd, hard gelachen, hard gevallen, hard van de berg gerold, hard op sokken gelopen en keihard gespeeld. Beide partijen hebben een keer gewonnen en tegen de schemering aan met een naderende bui gingen we vol verhalen weer terug naar het kamp. Eenmaal op het kamp aangekomen was het tijd voor wat eten en drinken. Het werd een lange nacht voor zowel de leiding als de kids 😉

ZATERDAG
Zaterdagochtend werd ik al snel wakker om een uur of 6. Ik lag er rond 03:00 in, dus het was een goed nachtje.... Het wakker worden was de oorzaak van heel veel kids die al lekker om 06:00 aan het voetballen waren.. heh Axel... Ik deed mijn Star Wars outfit uit. Joost en ik lagen namelijk in de "Apneu tent". Deze tent was alleen toegankelijk voor personen met een Darth Vader masker met speciale geluidseffecten. "Joost Vader" tukte nog ff door, maar ik ging even snel een doucheje pakken om daarna even te chillen met een bekertje koffie. Intussen waren de meeste ontwaakt en konden we aan het ontbijt.

Na het ontbijt stond de speurtocht (in elkaar gepuzzeld door Arco en Andries) op het programma. In vier groepen legde we de tocht af, waarbij we met aanwijzingen bepaalde letters moesten verzamelen om daar uiteindelijk een woord en een slagzin van te maken. Mijn groep bestond uit leiding Esmee, Nina "’blaas geluid van een kat’, ik wil niet op de camera" Peeters, Lotte "Ik ben geen nerd" Beskers, Noah "Doorglijden" van Riel, Wout "In de bosjes plassert" van Tiel, Axel "Heb je al gedoucht?" van den Bent, Isa "Haarbandje" Hogervorst, Alexander " Mini Martin" Bloemscheer", Kaj "Ik ben net wakker look" Huijben en Koen "Verkeerde lettertellert" Schuffelers. Dwars door de regen liepen we braaf de route en ondertussen verzamelden we de letters. Na een barre tocht door Hank (we liepen er bijna voorbij!!) kwamen we bij het pauze station waar Arco en Andries stonden. Daar konden we wat eten en drinken en moest er een puzzel gemaakt worden met legstukjes. Hadden we de puzzel eindelijk af, kwamen de dekselse jongens Arco en Andries met nog een puzzelstukje op de proppen, die dus ook nog in de inmiddels afgeronde puzzel moest worden gelegd. Ook dat lukte met dank aan o.a. Lotte en met nog een stuk tocht te gaan marcheerde we richting het einde. De sfeer zat er goed in......en inmiddels drijfnat kwamen we aan op het kamp, waar al 2 groepen waren gearriveerd.

Nadat alle groepen binnen waren gekomen en we een boterhammetje hadden verorberd ging de hele groep op weg naar het binnenzwembad, aangezien het weer buiten het niet toeliet om buiten te zwemmen. Aangekomen in het zwembad, was Arco bezig iedereen binnen te laten met obscure pasjes. 50 man moest door 1 draaideur naar binnen met iedereen een eigen pasje haha... Ook de volleybal uit Oosterhout (ook gestationeerd op de Kurenpolder) had ook het idee gehad om te gaan zwemmen. Oftewel totaal zo'n 90 man van de tennis en volleybal plus de al aanwezige mensen in het zwembad......... DRUK!! Als trainer het water in gaan is niet zo verstandig met veel loerende kids die van plan zijn je onder water te krijgen. Gelukkig was Bob eerst de pineut, die was al aan stoeien met een zooi kids op zijn rug. Toch maar het water in met als resultaat een peloton kids op mijn rug, schouder, nek weet ik het. 1 voor 1 slingerde ik ze van me af, maar ze bleven komen als velociraptors (even Jurassic Parc kijken) die het gemunt hadden op een verdwaald triceratopsje. Nadat alle spieren in mijn lichaam verzuurd waren wist ik gelukkig te ontkomen en kon ik tot ik tegen iemand aan zwom wel 2 meter zwemmen. Nog even een glijbaantje met Luuk v/d Hilst en Jerre gepakt en voor de rest wat chillen op het terras waar de ene gewonde na de andere binnen kwam. Eerst Robin met zijn teen, toen Lotte met haar knie, toen Marlou met haar.....o nee dat hoorde zo 😉 Lotte had schijnbaar een beetje moeite om op het zwembadtrapje te komen. Volgens Lotte was dit bij haar een standaard probleem....tsja....ijspackje erop maar... Tussendoor nog even met Arco, Andries en Wilrik een saunaatje gepakt, waarbij mijn neusharen en longen verschroeide bij elke inademing en ik toch voor mijn doen wat zweetdruppels te voorschijn toverde. Megan, die als een sauna-pro onbewogen zat, achterlatend tussen wat vreemde jongens, nam ik nog even een koude douche (f.... ) en probeerde daarna met de rest van de leiding iedereen weer te verzamelen om ze uit het zwembad te gooien.

Na het zwemmen ging iedereen zijn eigen gang. Beetje tennissen, voetballen, chillen aan de waterkant, "wie het laatst weg waait uit zijn stoel wint" (spel van Martin, Andries en Joost) etc. Toen werd het tijd om de barbecue aan te zetten, als echte pro's namen Bob, Arnold, Arco en Martin dit voor hun rekening. De rest zorgde voor het vlees, de salades en de sauzen. Ik deed het zwaarste werk......alles filmen..... Binnen no time ging het vlees er doorheen bij de inmiddels op een opgefokte groep piranha's lijkende groep kinderen. Nadat de kids hadden gegeten kon de leiding even een vorkje prikken. Martin genoot van zijn met vet gevulde worst. Bij elke prik met zijn vork spoot het vet eruit. Misselijk bij het zien al liet ik en ik geloof de rest ook deze worst maar liggen 😉

De zaterdagavond stond in het teken van voetbal. Nederland stond in de kwartfinale tegen Costa Rica. Na het eten ging iedereen dus zijn mooiste oranje outfit aantrekken en werden we kundig geschminkt door de dames Esmee, Emma en Marlou. Zelfs Joost had een oranje shirt aan......wat blijkbaar voor ons een ervaring zou zijn wat je niet snel meer gaat meemaken of meegemaakt kon hebben. Met zijn allen de kantine in waar een groot scherm en wat tv schermen waren opgesteld. Iedereen zocht een plekje en het Wilhelmus kon beginnen. Onze voorzitter Arjan Pelders kwam ook nog even gezellig langs! Een erg spannende wedstrijd, waarbij de beslissing moest worden gemaakt d.m.v. penalty's. De meeste konden de spanning niet aan en zaten al nagelbijtend, plasophoudend en zeer bewegelijk op hun stoel. Leiding Emma die de videocamera in haar hand had, kon helemaal niet tegen de spanning en gooide er verbaal van alles uit, vaak woorden met de letter 'F'. Op het moment suprême waarbij de penalty werd gestopt door.....Tim?? weet ik het.....barste de kantine uit zijn voegen incl. Emma die met draaiende camera en al ongelofelijk uit haar stekker ging (voor de mensen die film hebben gezien of gaan zien snappen wat ik nu vertel)..

Nog even een drankje na het voetballen en de meeste kids dropen af naar hun tent. Met de leiding was het nog lang gezellig en uiteraard als 1 van de laatste over had ik nog geen slaap. Schavuiten Tom en Luuk v/d Hilst hadden ook nog geen slaap en samen hebben we al struikelend over scheerlijnen nog wat stoelen voor ingangen van tenten gezet, prullenbakken verscheept, wat voortenten ontmanteld, tentstokken naar beneden gehaald en wat extra stoelen in sommige tenten gezet. De volgende dag niets van gehoord, maar lol hadden we wel 😉

ZONDAG
Zondagochtend......2,5 uur geslapen.....(gaat steeds beter) werd ik als 1 van de eerste wakker. Alleen die dekselse Tim (Bubbel) was me voor. Met de Nederlandse vlaggetjes nog op mijn wang liep ik al wakker wordend richting de douches. Onderweg kwam ik Jelle tegen, die blijkbaar ook al op was. Volgens mij stond de prullenbak voor zijn tent en hadden we de voortent naar beneden gehaald, maar hier werd geen woord over gerept. Bij de douches aangekomen was alles lekker rustig. In de spiegel zag ik één of andere zombie die zo uit "The Walking Dead" had kunnen komen, maar ik bleek het zelf te zijn. Terug op het kamp even een bekerske (mijn beste Brabants) koffie (of zoals Andries het zegt "een taske koffie") naar binnen gieten en aan de slag met het opruimen van de tenten en andere zooi. Gelukkig kregen we hulp van Arthur en Sandra (ouders van Luuk en Lara v/d Hilst) die toch mooi aan de slag gingen met mijn tent... (ik had zelf geen idee hoe de tent weer in dat kleine zakje te krijgen) Om 10:00 moesten we bij het klimmen zijn. Arco, Arnold, Emma, Esmee en ik namen de groep mee naar het klimparcours. De rest ging door met het opruimen van het tentenkamp. Bij het klimmen werd de groep in tweeën gesplitst en kregen ze uitleg en een mooie blauwe helm. Het parcours begon makkelijk en gaande weg kon men zelf kiezen of je een makkelijk of moeilijke route nam. Iedereen had het naar zijn zin en hielp elkaar zover het kon. Af en toe strandde er wat klimmertjes, maar die werden dan verder op weg geholpen door hun collega tennissers / klimmers of de klimleiding hielp een handje. Marlou en Arco klommen ook dapper mee. Bij Thijs van Tiel had ik nog even een ®GoPro'tje op zijn helm gezet, zodat ook te zien is op de aftermovie hoe het er van boven uitzag. Tijs en Rens zorgde nog even voor een file bij een onderdeel waar hun beentjes net iets te kort voor waren. Tim werd goed geholpen door Arco en later door Tom, die als een volleerd kliminstructeur te werk ging. Erg gezellig was dat Emma Beskers ook nog even langs kwam om het klimmen en de rest van de zondag mee te maken. Volgend jaar in de leiding Emma?? 😉 Even een groepsfotootje en daarna nog even wat eten bij het inmiddels opgeruimde (goed werk gasten!!) tentenkamp. Groepsfoto 2 werd gemaakt, waar ons aankomende jongste lid "Jesse Vermaas" ook zijn entree maakte. Na al deze formele bezigheden werd er nog even lekker gezwommen in het zwembad en moesten ik, Emma Beskers en wat anderen van de leiding de verhalen van Tim (Bubbel) aanhoren, die aardig op dreef was met zijn André van Duin hoedje. Waarom Tim niet mee zwom? Vraag dat maar aan Tim zelf.....;)

De eerste ouders arriveerde en iedereen werd netjes volgens schema opgehaald. Terugkijkend was dit weer een superkamp met een superleiding en een supergroep met kinderen waar Strijdo trots op kan zijn. Leeftijd, tennisniveau, pas lid, langer lid.. het maakte allemaal niet uit. Het was 1 groep!!! Ik zie al weer uit naar volgend jaar!

Bedankt Bob, Arco, Andries, Arnold, Joost, Martin, Esmee, Emma en Marlou voor de geweldige leiding!!

Ook een bedankje aan alle mensen die hebben bijgedragen met het lenen van spullen, het op- en aftuigen van de tenten, het rijden etc.

En uiteraard bedankt aan alle deelnemers!!

Binnen in het clubhuis hangt weer een mooi canvas doekje met de foto's van dit jaar en binnenkort gaan we nog even de aftermovie kijken, die iedereen ook krijg toegestuurd.

Ik zeg houdoe en bedankt!!

gr.
Maurice

Comments are closed.