Competitie Spelen

Competitie-spelen

WORLD TOUR

De World Tour bestaat uit negen speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour.

Onderstaande leeftijdsindeling wordt gehanteerd bij alle KNLTB-wedstrijden voor kinderen t/m 12 jaar en is geldig voor heel het kalenderjaar 2015.

Leeftijdsindeling World Tour 2015

Een aantal leeftijden heeft een overlap in kleur. Voor een kind van 10 jaar kan bijvoorbeeld worden gekozen uit Oranje of Groen. Kids die in 2015 nog geen 11 jaar zijn, mogen niet in de gele competitie 11 t/m 14 jaar, of 11 t/m 17 jaar uitkomen. De ITF (Internationale Tennis Federatie) heeft bepaald dat er wereldwijd geen activiteiten voor kids t/m 10 jaar met de gele bal mogen worden georganiseerd omdat dit onder andere hun technische vaardigheden en het spelplezier beperkt.

Om mee te doen met de World Tour moet een kind lid zijn van een KNLTB Tenniskidsvereniging. De functionaris Tenniskids van de vereniging, bepaalt in overleg met de trainer(s) waar het kind het best in past qua kleur en niveau.

deelnemen in twee kleuren

De filosofie van Tenniskids is dat ieder kind in de eigen kleur speelt volgens de leeftijdentabel. Je kunt niet Oranje én Groen zijn, het is óf – óf. In overleg met de trainer wordt bepaald welke kleur het best bij het kind past. Kids van 10 of 11 jaar die Groen aankunnen en daarin gaan spelen, zouden Oranje dan los moeten laten. We verbieden het spelen in twee kleuren niet, maar we stimuleren het ook niet. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een team te completeren. Hetzelfde geldt voor kids die 11 of 12 jaar zijn in de combinatie Groen en Geel. Het is niet nodig hier apart dispensatie voor aan te vragen. Een uitzondering op het spelen in twee kleuren zijn de zgn. paspoort-kids. Zij hebben een ‘status apartus’.

 

WORLD TOUR ROOD

 • Een ploeg bestaat uit minimaal 1 en maximaal 12 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Kids zijn van geboortejaar 2006 of later (t/m 9 jaar) en hebben het niveau Rood (spelen in miniveld).
 •  Er kan worden ingeschreven voor Rood 1 (R1, de beteren) of Rood 2 (R2). Alle kinderen binnen de ploeg dienen dezelfde jeugdspeelsterkte te hebben.
 • Er wordt met Rode (stage 3) ballen gespeeld. De host vereniging zorgt voor aanwezigheid van minimaal één bal per veldje en maakt voor aanvang de veldjes klaar. De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld. ·
 • Start speeldag is 9.00 uur, aanwezig rond 8.45 uur. Totale speelduur van de dag is ca. 1½ tot maximaal 2 uur. Indien de hostvereniging meerdere afdelingen ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijvoorbeeld  11.00 uur).
 • Bij de indeling streeft KNLTB ernaar ploegen bij elkaar te brengen met in totaal maximaal ca. 24 kinderen. Dit aantal past op maximaal 2 volledige tennisbanen waarop overdwars 8 veldjes kunnen worden gemaakt. Een kleinere groep kan ook op 1 tennisbaan waarop overdwars 4 veldjes kunnen worden gemaakt. Eventueel kan een 5de veldje worden gemaakt vanaf de achterlijn richting hekwerk. Er kan worden gespeeld over mininetjes, maar er kan ook een lang lint / koord / touw gespannen worden.  Nethoogte dient ca. 80cm te zijn.
 • Er worden alleen enkels gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door elkaar en tegen elkaar spelen
 • Rood speelt korte partijtjes om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2de servicebeurt als de 1ste poging fout gaat. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.
 • Er worden geen standen bijgehouden, wel vindt er een deelnameregistratie plaats via de Tenniskids planner.

 

WORLD TOUR ORANJE

 • Een ploeg bestaat uit minimaal 2 en maximaal 8 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Kinderen zijn van geboortejaar 2007, 2006, 2005 of 2004 (8 t/m 11 jaar) en hebben het niveau Oranje.
 • Er kan worden ingeschreven voor Oranje 1 (O1, de beteren) of Oranje 2 (O2). Alle kinderen binnen de ploeg dienen dezelfde jeugdspeelsterkte te hebben.
 • Oranje speelt op een driekwart baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline.
 • Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus incl. de tramrails.
 • Er wordt met Oranje ballen gespeeld. De hostvereniging zorgt voor aanwezigheid van 3 ballen per baan en maakt voor aanvang de oranje banen klaar. De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld.
 • Start speeldag is 9.00 uur, aanwezig 8.45 uur. Totale speelduur van de dag is ca. 2½ tot maximaal 3 uur. Indien de hostvereniging meerdere afdelingen ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijv. 12.00 uur).
 • Bij de indeling streven we ernaar ploegen bij elkaar te brengen met in totaal tussen de ca. 18 - 24 kinderen. Dit aantal past op 3 tot 4 tennisbanen. Eventueel wordt er op een smalle oranje baan gespeeld (halve lengtebaan incl. tramrails), echter alleen bij gebrek aan voldoende banen.
 • Oranje speelt partijen om twee gewonnen tiebreaks, waarbij iedere tiebreak gaat om 7 punten met een verschil van 2 punten. Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijvoorbeeld Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de poule dagwinnaar.

 

WORLD TOUR GROEN

 • Deze competitie wordt in één categorie gespeeld. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Deelnemende junioren moeten geboren zijn in 2005, 2004 of 2003 (10 t/m 12 jaar).
 • Er kan worden ingeschreven voor Groen 1 (G1, de beteren) of Groen 2 (G2).
 • De ploeg bestaat uit minimaal 4 personen. Liever meer, zodat uitval van spelers kan worden opgevangen.
 • Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels.
 • Er wordt gespeeld met Groene ballen.
 • Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
 • Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.
 • Aanvang: in principe 14.30 uur, maar daar waar nodig is uitloop naar 15.30 uur toegestaan (bijvoorbeeld indien het niet eerder kan in verband met continuroosters basisschool, of bij veel thuisspelende teams). De thuisploeg bepaalt de aanvangstijd.
 • De ploegen dienen te worden begeleid door personen die op de hoogte zijn van de reglementen en de puntentelling.

 

COMPETITIE

Als je ouder bent dan elf jaar en je speelt NIET in de rood/oranje competitie en als je het leuk vindt om wedstrijden te spelen in teamverband, dan is de  KNLTB- competitie wellicht iets voor je. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je wensen en je niveau. De competitieperiode is vooral een leuke, sportieve en gezellige periode.

We kennen bij Strijdo twee competitieperiodes: de Voorjaarscompetitie en de Wintercompetitie. De Voorjaarscompetitie voor de jeugd vindt plaats in de periode april tot en met mei en de Wintercompetitie in de maanden november tot en met februari.

Als je niet ouder bent dan 12 jaar (aan het einde van het ​kalenderjaar) dan kun je nog meedoen met de GROEN - competitie. Deze wordt op woensdagmiddag gespeeld. Als je ouder bent dan ​twaalf jaar dan speel je op zondag (GEEL).

Als je je inschrijft voor de competitie, word je ingedeeld in een team met andere Strijdo jeugdleden. Een team bestaat uit minimaal ​vier personen maar meestal zorgen we voor iets grotere teams zodat we altijd een compleet team hebben. Afhankelijk van het soort competitie, speel je in een jongensteam, een meisjesteam of een gemengd team. Je speelt met je team in totaal ​zeven keer tegen teams van andere verenigingen. Competitie spelen is een leuke manier om vaker te kunnen tennissen en eens tegen andere kinderen  te spelen.

Aanmelden voor de competitie verloopt door opgave via de strijdo site. Tegen de tijd dat je je op kunt geven krijgen de jeugdleden ook een mail van de Jeugdcommissie met verdere informatie. Ook kun je altijd bij de trainers terecht als je vragen hebt over de competitie.

Mocht je hierover nog vragen hebben stuur dan een mail naar jeugd@strijdo.nl